לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אבמציקליב - Abemaciclib (ורזניו®-®Verzenio)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אבמציקליב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך**, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.               

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון נקבה, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד. 

מהי התרופה וכיצד היא פועלת ?

אבמציקליב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) ממשפחת מעכבי חלבון קינאז תלויי-ציקלין (cyclin-dependent kinase) מסוג CDK4/6. התרופה פועלת לחסימת חלבוני CDK הגורמים לשגשוג בלתי נשלט של תאי הסרטן, ועל ידי כך מאיטה את התפשטות הגידול ומעכבת את התקדמותו. 

אופן נטילת  התרופה

התרופה היא טבליה שיש ליטול בשעות קבועות,  עם או בלי מזון, במינון שנקבע על ידי הרופא המטפל ובהתאם להוראותיו. לרוב יש ליטול 2 טבליות ביום, מדי בוקר וערב. אין ללעוס, לשבור, או לחצות את הטבליה. יש ליטול את התרופה על פי הוראת הרופא. במידה ושכחת ליטול או הקאת מנת תרופה, יש לדלג על המנה וליטול את המנה הבאה במועד הקבוע. 

  • בעת השימוש בתרופה, יש להימנע מאכילת אשכוליות או שתיית מיץ אשכוליות, העלולות להגביר את ריכוז התרופה בדם.
  • כמו כן, הימנעי משימוש בתרופה או תכשיר המכילים קטוקונזול – ketoconazole (המשמש נגד פטריות), וידעי את הרופא המטפל אם הנך מקבלת טיפול זה.
  • תרופות, לרבות תרופות ללא מרשם, ויטמינים, תוספי מזון וצמחי מרפא עלולים גם הם לגרום לעלייה בריכוז התרופה בדם, ועל כן חשוב לדווח לרופא המטפל על כל תרופה או תוסף מזון שאת נוטלת. במיוחד יש לדווח על שימוש בתוסף המכיל פרע מחורר או היפריקום (Hypericum perforatum / St. John’s Wort).
  • התרופה מכילה לקטוז. ידעי את הרופא המטפל לפני נטילת התרופה, אם ידוע לך על אי סבילות ללקטוז. 

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אבמציקליב רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד מתקדם או גרורתי מסוג HRּּ חיובי בהתוויות מסויימות.

כמו כן,  אבמציקליב רשומה כטיפול משלים בחולים בגירים עם סרטן שד מוקדם מסוג HR חיובי, HER2 שלילי, עם קשריות לימפה חיוביות, המוגדרים בסיכון גבוה לחזרת המחלה, בשילוב עם טיפול אנדוקריני.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווחי לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגשי בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפידי על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המרבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי. באם תופעות הלוואי מקשות עליך במדיה רבה, יתכן כי הרופא המטפל יחליט על הפחתת מינון התרופה. 

תופעות לוואי שכיחות 

שלשולים

זוהי תופעת לוואי שכיחה ביותר. ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. יש ליטול טיפול תרופתי מיד עם הופעת יציאות רכות. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פני לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד את סובלת משלשולים. 

סיכון מוגבר לזיהומים – ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

בזמן הטיפול בתרופה עלולה לרדת ספירת תאי הדם הלבנים, החשובים מאוד כנגד זיהומים, ובכך יגבר הסיכון להתפתחות זיהומים ומחלות.

חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות (במקרה זה יש לפנות לרופא ללא דיחוי).
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם את סובלת מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב או צריבה בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.
     

המלצות למניעת זיהומים:

  • רחיצת ידיך וידי מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנעי משהייה במחיצת אנשים החולים במחלות זיהומיות.
  • הימנעי מטיפול בפסולת של חיית מחמד.
  • שמרי על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפידי על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח שיניים באופן קבוע).
  • מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בטרם תקבעי ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים.
  • הימנעי מלגזור את העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית. ניתן למרוח לק על הציפורניים, אך לא להדביק ציפורניים מלאכותיות.
  • התייעצי עם הרופא או האחות בטרם את או מי שמתגורר אתך מקבלים חיסון כלשהו. 

סיכון מוגבר להתפתחות קרישי דם

מחלת הסרטן מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם במערכת הוורידית (טרומבוזיס = פקקת), ותרופות מסויימות מעלות את הסיכון עוד יותר. תסמיני קריש דם יכולים לכלול: כאב, נפיחות ואדמומיות בעיקר בגפה התחתונה, קוצר נשימה, קצב לב או נשימה מהירים מהרגיל, וכאבים בחזה. צרי קשר מיידי עם הרופא המטפל בך, אם את מבחינה באחד או יותר מתסמינים אלו. 

תשישות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ שגרת פעילות גופנית מתונה, התואמת את יכולתך.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.

כאבי בטן

ייתכן שתחושי כאבים ואי נוחות בבטן. ניתן להתייעץ עם האחות או הרופא כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בזמן הטיפול התרופתי. 

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווחי על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות, שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות העשויות לסייע בהפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • הימנעי ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסי לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסי להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל  ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזרי בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך. 

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת. 

שינויים בטעם המזון, פצעים בפה וירידה בתיאבון

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון, וייתכן שיופיעו שינויים בטעם המזון, ובעקבות כך בתאבון הכללי. אין בכך נזק כל עוד שאת שומרת על תזונה מאוזנת. כדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעות אלו.

במידה ומופיעים פצעים בפה, יש לפנות לצוות הרפואי לאבחון וטיפול בתופעה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "המלצות תזונתיות למתמודדים עם מחלת הסרטן" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט. 

כאבי ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם את חווה כאבי ראש מתמשכים ו/או חזקים - פני לרופא המטפל בך. 

חבורות או דימומים (טרומבוציטופניה)

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  – דווחי לרופא המטפל.  

המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנעי משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשירים חשמליים להסרת שיער/גילוח)
  • הקפידי על אמצעי זהירות בזמן ביצוע פעילויות ספורט, גינון וכו') העלולות לגרום לפציעות או דימומים  (למשל שימוש בציוד, וביגוד והנעלה מתאימים), ובחרי פעילות גופנית התואמת יכולתך.
  • הימנעי מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעצי עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצחי את השיניים במברשת שיניים רכה, והימנעי משימוש בחוט דנטלי וקיסמים. 

סחרחורות

השימוש בתרופה יכול לגרום להופעת סחרחורות. התייעצי עם הרופא אם תופעה זו נמשכת. 

הפרעות בתפקודי בכבד

תרופה זו עלולה לגרום להפרעות בתפקודי הכבד ועל כן הצוות הרפואי ינחה אותך לבצע בדיקות דם תקופתיות וינטר את תפקודי הכבד שלך. הודיעי לצוות הרפואי אם את מבחינה באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף,  הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאבים בצידו הימני של הבטן. 

כאבי שרירים ומפרקים

במהלך הטיפול ייתכן שתחווי כאבי שרירים ומפרקים. תופעה זו קרוב לוודאי אינה קשורה לטיפול באבמציקליב, אלא לטיפול ההורמונלי אותו את מקבלת בנוסף לתכשיר זה. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. דווחי לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים. אל תהססי לנוח. 

עיניים דומעות

התרופה עלולה לגרום לעלייה בייצור הדמעות.  תופעה זו אינה חמורה. ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל על תופעת לוואי זו. 

תופעות לוואי שכיחות פחות 

תגובות עוריות

פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות שאינן שכיחות  בזמן הטיפול באבמציקליב,. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווחי בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפידי לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה. 

נפיחות  ובצקת (אֶדֶמָה) בפנים ובגפיים       

במקרים מאוד נדירים התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים. תסמין זה נצפה בעיקר עם שימוש בתרופה פולוורסטרנט -Fulvestrant  (פסלודקס - Faslodex)*** הניתן בנוסף לתרופה אבמציקליב. כיוון שעלול יכול להיות סימן לבעיות אחרות, יש לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה בגוף לשם הערכה נוספת. 

***או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

נשירת שיער

במקרים מאוד נדירים, ייתכן והשיער יהפוך דק ודליל יותר, או שתתרחש נשירת שיער מלאה.

לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל.  1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה בכתובת: www.cancer.org.il  

מידע חשוב נוסף 

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד' - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול על כל תרופה/תכשיר שאת נוטלת.
  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם את מבחינה בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואת סבורה שהן קשורות בתרופה, תוכלי לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
  • הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול רפואי בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידעי את הצוות הרפואי שאת מקבלת טיפול באבמציקליב.
  • פוריות: התרופה עלולה לפגוע בפוריות גברים וטרם ידועה השפעתה על נשים. מומלץ לשוחח בנושא זה עם הרופא המטפל לפני קבלת הטיפול.
  • הריון: הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן אין להשתמש בתרופה בזמן שמנסים להרות. הדבר נכון הן לגבי גברים והן לגבי נשים המשתמשים בתרופה. התרופה אסורה על נשים בהריון 
  • אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה כפולים החוסמים את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן הטיפול התרופה (כגון קונדום ודיאפרגמה).
  • הנקה: אין להניק במהלך הטיפול בתרופה, שכן אין עדיין מספיק מידע האם התרופה עוברת אל תוך חלב האם.
  • אנשי קשר בשעת חרום: שמרי בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות, של אנשי קשר, אליהם תוכלי לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.



לרשימת התרופות>>

 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

תודתינו נתונה לפרופ' רינת ירושלמי משאלי, מנהלת יחידת השד, מרכז דוידוף, המרכז הרפואי רבין (קמפוס בילינסון), על הערותיה והארותיה.


אוקטובר 2019


המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


המידע כתוב בלשון נקבה, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.