לתרומה
חפש
מידע לחולים
התמודדות ושיקום

חיי אישות וזוגיות - מדריך לאישה הדתית שחלתה בסרטן ולבעלה

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
שירותי האגודה לחולים ובני משפחותיהם
קרן סיוע מותאמת אישית
עובדות סוציאליות - באגודה
מוקד 'טלתמיכה'
תוכנית שיקום אונקולוגי
מרפאות ייחודיות לחולים ומחלימים מסרטן
לדבר להקשיב להבין - כלים למתנדבים, בני משפחה וחברים לתמיכה בחולי סרטן
התמודדות עם תשישות ועייפות בעקבות טיפולים במחלת הסרטן
כאב והטיפול בו
מה אספר לילדי על מחלת הסרטן שלי?
מיניות ודימוי גוף
מיניות ופוריות האישה
חיי אישות וזוגיות - מדריך לאישה הדתית שחלתה בסרטן ולבעלה
מיניות ופוריות הגבר
חיי אישות, זוגיות ופוריות - מדריך לגבר הדתי שחלה בסרטן ולאשתו
התמודדות עם נשירת שיער
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
להיפרד בכבוד
פרויקט "להיראות טוב, להרגיש טוב יותר" ע"ש פרנסין רובינסון ז"ל
פרוייקט 'צעדים לאיכות חיים' - פעילות גופנית לחולים ומחלימים מסרטן
פרויקט אימפקט, שח"ק והישג
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

פתח דבר

אבחון מחלת הסרטן יכול לגרום לשינוי בחייה של האישה שחלתה, וגם בחייהם של בני משפחתה. הצורך להתמודד עם מידע חדש, לקבל החלטות רבות בזמן קצר, להסתגל לשינויים ולמצבים חדשים באווירה של חוסר ודאות, גורמים לתגובות רגשיות שונות. הידיעה על מחלת הסרטן מעוררת רגשות מעורבים של כעס, חשש, מתח נפשי, אך גם תקווה, השלמה וניסיון להתמודד עם המצב החדש. במצבים כאלה צפוי כי יעלו בך שאלות אמוניות - למה זה קורה לי? למה ה׳ שלח לי את ההתמודדות הקשה הזאת?


אנשים שונים זה מזה בתגובתם למחלה ובאופן ההתמודדות שלהם. ניתן לומר שאין תגובה נכונה או שגויה, חיובית או שלילית, מוצדקת או חסרת היגיון, מפני שאין אדם נתפס בשעת צערו . כל אחת זקוקה להכרה ולחיזוק בדרך ההתמודדות שלה.


חשוב לזהות את הקושי, להכיר בו ולהיות מוכנים להיעזר בסובבים ובאפשרויות התמיכה השונות (מידע עליהן ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטן). אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע מתחומי הרפואה, הסיעוד והצוות הפסיכו-סוציאלי במרכז הרפואי שבו את מטופלת. כמו כן, ניתן להיעזר בשירות התמיכה והייעוץ בנושא חיי אישות באגודה למלחמה בסרטן, ללא תשלום, או בייעוץ רבני, כגון מכון פוע"ה, המספק ייעוץ והכוונה בנושאי משפחה, גינקולוגיה ורפואה על פי ההלכה, ללא תשלום.



האגודה למלחמה בסרטן מפעילה שירות ייעוץ מיני ארצי לנשים שחלו, למחלימות ולבני זוגן. השירות ניתן ללא תשלום וללא צורך בהפניית רופא. למידע נוסף ולקביעת תור ניתן לפנות בטל.03-5721643. שאלות בענייני הלכה ניתן להפנות למכון פוע"ה, המתמחה במתן ייעוץ, הכוונה וסיוע לזוגות ללא תשלום. טל. 02-6515050, פקס.02-6517501. רח' עזריאל 19, גבעת שאול, ירושלים.


בסייעתא דשמיא, ההתקדמות בחקר מחלות הסרטן, באבחונן המוקדם ובטיפול בהן, הביאו לעלייה בסיכויי ההחלמה של אנשים רבים שחלו בסרטן. לכן, נושא איכות החיים הינו נושא מרכזי בהתמודדות  עם המחלה, וממנו עולות שאלות רבות: מה ניתן לעשות כדי לשמר איכות חיים טובה ככל האפשר? מה ניתן לעשות כדי למנוע, במידת האפשר, נזקים כלשהם, או לפחות להפחיתם לרמה מינימלית? כיצד ניתן לחזור, ככל האפשר, לתפקוד שקדם למחלה, להסתגל למצב החדש ואולי אף לשפר את התפקוד? כיצד ההשקפה היהודית יכולה לסייע לי? כיצד ניתן לשלב את המערכת הרפואית יחד עם המערכת ההלכתית?


כאשר מדובר באיכות חיים, עולה באופן טבעי שאלת יחסי האישות מחד גיסא, והאינטימיות הזוגית מאידך גיסא. תפקוד זוגי-אינטימי חיוני לכולנו, וכלול במצוות עונה, הן מההיבט הגופני והן מההיבט הנפשי. לעתים כתוצאה מהמחלה ובעקבות הטיפולים ישנו קושי בקיום יחסי אישות כבעבר, אך ניתן לקיימם באופן שונה או חלקי. על פי ההשקפה היהודית, אל לו לאדם להתייסר או להצטער על מה שאינו מסוגל לקיים . למרות זאת, רצוי לנסות לשמור על שגרת החיים בכלל, וחיי האישות בפרט, ככל שהדבר מתאפשר, מתוך שאיפה להסתגל באופן מיטבי למצב החדש.


החיים האינטימיים הם חלק חשוב בחיי אנשים בריאים וחולים כאחד. הם אינם בגדר קיום יחסי אישות בלבד; הם מתבטאים בצורך בקרבה, מגע, חום, קשר והנאה. ישנם זוגות החשים מבוכה וקושי להסתגל למצב החדש. טבעי לחוש כך חשוב לזכור, שהאבחנה כי אדם חולה בסרטן, אינה מעידה על סיום החיים האינטימיים. ישנן דרכים חלופיות לקבל ולהעניק אהבה. תוכלי לסייע לבן הזוג ללמוד מהם הצרכים החדשים והקשיים המוכתבים על ידי השינויים הגופניים, ולהכיר מה נעים, מה גורם לאי-נוחות או כאב, ומה מהנה. פתיחות ונכונות הם אלו שיסייעו לך בהסתגלות למצב החדש, יחד עם בעלך.


אנו מאמינים שאמונה, אהבה וזוגיות הם כוחות המסוגלים להעצים אדם בהתמודדותו עם המחלה, ולכן אנו מקווים כי חוברת זו תסייע לך להתייחס לנושא ולשאול שאלות הנוגעות ישירות אלייך, לרגשותייך ולמצבך.


מטרת החוברת לספק מידע בסיסי לגבי ההשלכות של המחלה והטיפולים על החיים האינטימיים, ולעודד את הנשים שחלו בסרטן ואת בעליהן לפנות ולקבל הסבר וסיוע במידת הצורך.


המידע בחוברת מתייחס למגוון רחב של מחלות, טיפולים ומצבים. החוברת כוללת מידע רפואי, סיעודי ורגשי-חברתי, וכן התייחסות הלכתית מעשית, השקפתית או אמונית מאת רבני מכון פוע׳׳ה.


מטבע הדברים, לא כל הנושאים שמופיעים בחוברת רלוונטיים לכולן. כל אחת שיש לה עניין בנושא מסוים תיעזר בתוכן המתאים לה.


חוברת זו נכתבה בעקבות שאלות רבות שהופנו לאגודה למלחמה בסרטן ולמכון פוע"ה, ומטרתה לתת מענה לשאלות ולקשיים שהגיעו מהשטח ושהופיעו בספרות המקצועית. המידע המובא בחוברת נכתב מתוך התנסות עם זוגות שעברו מצבים מורכבים כאלה.


החוברת מחולקת לחמישה חלקים עיקריים:

  • חלק ראשון מתאר בקצרה את מבנה גוף האישה.

  • חלק שני מתמקד בשינויים השכיחים הקשורים לחיי האישות והזוגיות בעקבות המחלה והטיפולים, ודרכי התמודדות שונות עימם.

  • חלק שלישי עוסק בטיפולים השונים הניתנים נגד מחלת הסרטן, השלכותיהם על חיי האישות והזוגיות והדרכים למנוע אותן או להתמודד איתן.

  • חלק רביעי עוסק בהיריון, אמצעי מניעה ובעיות פוריות, הנגזרות מהמחלה והשלכותיה.

  • בחלק החמישי מובאות שאלות נפוצות ותשובות, כדי לסייע לנשים שחלו להתמודד עם השינויים בזוגיות ובחיי האישות.

פורום יעוץ מיני לחולי סרטן
פורום ייעוץ מיני למתמודדים עם סרטן
קרא עוד

החוברת נכתבה על ידי:

ליויה כסלו, אחות ראשית, האגודה למלחמה בסרטן;
ד"ר אנה וולסקי רובל, יועצת בנושא מיניות ואינטימיות (AASECT) בבית חולים הדסה ומרצה בכירה בבית הספר לסיעוד של הדסה והאוניברסיטה העברית;
הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע״ה;
והרב גבריאל גולדמן, רב היישוב כפר אדומים, רב משיב לענייני פוריות והלכה, מכון פוע״ה.

נושאים הקשורים בפוריות, היריון וגינקולוגיה נכתבו על ידי פרופ' דרור מאירוב, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית ושימור פריון בחולות סרטן, במרכז הרפואי ע"ש שיבא תל השומר, חבר ועדת העדכון לנושא גינקו-אונקולוגיה של האגודה למלחמה בסרטן.

ייעוץ מקצועי: ד"ר מיכל לוריא, מנהלת המרכז לבריאות מינית, רופאת נשים ומטפלת מינית מוסמכת, מחלקת נשים ויולדות, מרכז רפואי הדסה הר הצופים.

תודתנו נתונה ל:
רב גדעון ויצמן, רב משיב במכון פוע״ה לרב אריה כץ, רב משיב במכון פוע״ה לפרופ' אריה אלדד, מנהל לשעבר של מחלקת כירורגיה פלסטית, הדסה עין כרם, ירושלים ד׳׳ר נעה אפרת (בן ברוך), מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן, רחובות לד"ר שגית ארבל-אלון, גינקולוגית ורופאה בכירה, מח' נשים ויולדות, המרכז הרפואי הדסה, ירושלים לפרידה קורנברוט, קלינאית תקשורת ארצית, האגודה למלחמה בסרטן לבלה אליגולשווילי, אחות סטומה ומומחית קלינית בטיפול תומך, מנהלת יחידה אונקולוגית לטיפול ביתי, שירותי בריאות כללית, מחוז מרכז ללנה קורץ-אלמוג, מטפלת במיניות, האגודה למלחמה בסרטן על הערותיהם והארותיהם או על ניסוח הפסקאות הרלוונטיות להם.
יולי 2019
ניסן תשע"ט
התכנים המופיעים בחוברת זו נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה מכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא.