דף מידע זה מתאר את התרופה פלבוציקליב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגשי** בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם את חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווחי על כך לרופא המטפל בך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון נקבה, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
פלבוציקליב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) ממשפחת מעכבי חלבון קינאז תלויי-ציקלין (cyclin-dependent kinase) מסוג CDK4/6. התרופה פועלת לחסימת חלבוני CDK הגורמים לשגשוג בלתי נשלט של תאי הסרטן, ועל ידי כך מאיטה את התפשטות הגידול ומעכבת את התקדמותו.
פלבוציקליב היא כמוסה שיש ליטול בשלמותה (מבלי לפתוח, ללעוס או לשבור אותה), בשעה קבועה עם הארוחה. התרופה ניתנת בשילוב עם תרופה נוגדת אסטרוגן (לטרוזול או פולבסטרנט).
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פאלבוציקליב רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד חיובי ל-HR ול-HER2 בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפידי על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן אבדן תיאבון ו/או שינויים בטעמי המזון. אל תדאגי אם תאכלי מעט יחסית במשך יום או יומיים.
אם לאחר מכן לא חל שיפור בתיאבון שלך, מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם אובדן תיאבון.
להלן מספר עצות להתמודדות עם הירידה בתיאבון:
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול או מספר ימים לאחריו. אם הטיפול שקיבלת נגד בחילה אינו עוזר- אנא חזרי לרופא לקבלת טיפול שיתאים לך.
עצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
ייתכן שתרגישי כאבים ואי נוחות במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם הצוות המטפל כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, יש לפנות לעזרה רפואית בהקדם. ייתכן ותזדקקי לתוספת נוזלים או מלחים. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד את סובלת משלשולים.
ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. אם אלו לא עוזרים- ניתן להשתמש בתרופות משלשלות. התרופות ניתנות לרכישה בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. יש לעדכן את הרופא לגבי עצירות שאינה חולפת מעבר ל-2-3 ימים.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. ידעי את הרופא אם את מרגישה חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים.
ייתכן והשיער יהפוך דק ודליל יותר; נשירת שיער מלאה נדירה ביותר.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם כאב הראש לא חולף, יש לפנות לרופא המטפל .
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם הכאב לא חולף, יש לפנות לרופא .
התרופה עלולה לגרום לנפיחות באצבעות הידיים, בכפות הרגליים או בקרסוליים. תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עלייך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
דווחי לצוות הרפואי אם חלה עליה בחום הגוף מעל 38°C.
פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות אפשריות בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
עצות להקלה על פריחות וגירודים בעור:
ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים או דלקות בעקבות הטיפול. מומלץ להתייעץ בנושא עם הצוות המטפל בך. דווחי לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך תרופות להקלה והטיפול בהן.
עצות להפחתת תופעות לוואי בחלל הפה:
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הם עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
בזמן הטיפול ייתכן שתסבלי מדלקת בדרכי השתן, וכתוצאה מכך תחושי בתסמיני כאב ועלייה בתכיפות מתן שתן. במקרים אלו יש לדווח לרופא המטפל בך על מנת שירשום לך תרופות לטיפול בדלקת.
אם קיימים תסמינים דמויי שפעת, חום מעל 38°C, הרגשתך הכללית אינה טובה, יש כאב ותכיפות גבוהה במתן השתן, או שמופיע דם בשתן – דווחי מיד על כך לרופא המטפל.
ניתן להתייעץ עם הרופא שיידון עמך באסטרטגיות לשיפור איכות השינה ואם יש צורך יציע טיפול תרופתי.
זוהי תופעת לוואי מאד שכיחה בשימוש בפלבוציקליב. מצב זה עלול, להגביר את הסיכון לזיהומים חמורים, ולכן, לפני ובמהלך הטיפול ייערכו בדיקות דם לניטור ספירת תאי הדם הלבנים. במידה שתהיה ירידה בספירה, ייתכן שהרופא יורה על הפסקת הטיפול, הפחתת המינון או עיכוב במחזור הטיפול הבא.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווחי לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
תופעה זו אינה חמורה בדרך כלל. עדכני את רופאך אם את מרגיש בשינויים בראייה, טשטוש, יובש או דמיעה מוגברת בעין.
בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכלייה המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם שגרתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו.
בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות, בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו בתפקודי הכבד. הודיעי מיד לצוות הרפואי אם את מבחינה באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף, הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
אמצעי מניעה ומניעת הריון: חשיפה לתרופה עלולה לגרום לפגמים מולדים בעובר, לכן יש להימנע מהריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
פוריות: התרופה עלולה להשפיע על הפוריות. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום סרטן השדפורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן