דיאטנית בכירה ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז רפואי תל אביב. עוסקת בטיפול תזונתי בחולים מאושפזים. דיאטנית המכון האנדוקריני במרכז רפואי תל אביב מתמחה בטיפול בסוכרת בהפרעות ובגידולים אנדוקריניים שונים. מנחה עם השפית והעובדת סוציאלית איילת ברק קבוצות בישול בריא למתמודדים ולמחלימים באגודה למלחמה בסרטן.
תנאי השימוש בפורום:התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.
קשה לתת עיצות מקצועיות במצב כזה. אבל יכולה להגיד שבהחלט יש מה לעשות בנדיון גם אם המאמץ יותר קשה מכרגילץ
מציעה לפנות לדיאטנית קלינית לקבלת ת וכנית מותאמת אישית וכן מעקב. אני בטוחה שבמסגרת מקצועית עם לווי נתן להתמודד עם העליה במשקל.
שינויים בחוש הטעם הינה תופעה היכולה להתרחש במהלך המחלה מסיבות שונות.
איבוד הטעם הינו אחת הסיבות העיקריות לחוסר תיאבון וירידה באכילה ובמשקל.
מספר טיפים לעזרה
מכיון שהטעם מושפע גם מהריח כדאי להשתמש בתבלינים יוצרי ריח כמו קינמון, וניל שום ועוד.
לדאוג להגביר את צבעוניות המזון כדי להפוך אותו יותר אטרקטיבי.
לבדוק האם אין חסר בויטמיןb12
להדגיש ניגודי טעמים חמוץ מתוק, יותר מלוח ופיקנטי. אפשר להיעזר גם במעט מונוסיום גלוטמט המגביר את הטעם.
כיום ההמלצות לגבי צריכת סויה בסרטן אינם מדברים על כל צורך בהימנעות. אפשר לשלב אותם בתפריט. בסרטן שד עם טמוקסיפן וסרטן פרוסטטה יש אפילו תועלת.
באופן כללי נתן לבצע צום מיצים למרות שאין כלל הוכחה רפואית לגבי התועלת שבו.
לפני זה יש לבדוק באופן ספציפי באם מותר עבורך
זה תלוי באם את נוטלת תרופות שאינן מאפשרות צום ולכן רצוי להתייעץ גם ברופא
כמו כן מבחנית התזמון כדאי לחכנות . זה קרוב מדי
כמו כן חשוב לברר כמה זמן לא יותר מ 1 עד 3 ימים וכן כמו כן שהמיצים יהיו יותר מיצי ירקות. יש להקפיד על כמות משמעותית של נוזלים למנוע התייבשות
המלצה חמה לחכות ולהיעץ גם עם הרופא
הוא צריך לקבל לפחות 60 גרם חלבון
המקורות לחלבון הם ביצים, דגים, טונה, מוצרי חלב וקטניות
מוצרי החלב השמנים אינם תורמים יותר חלבון . אלא יותר קלוריות הנחוצות לצורך שמירה על משקל
אני מעריכה שאם אוכל 2 ביצים ביום, לבן/יוגורט/ שמנת גביע ביום, כ- 3 כפות גבינה /גבינה צהובה פרוסה, ביום וכן מנת דג או קופסה טונה או 1.5 כוס קטניות כליום לסירוגין הוא יכול להגיע לכמות נדרשת זו.
כמו כן יש להקפיד על נושא כמות הקלוריות לצורך מניעת ירידה במשקל. בגלל גילו והירידה אני מציעה להתייעץ עם הרופא או הדיאטנית על תוספת של מזון רפואי לתפריט
כמו כן בהחלט להקפיד על נטילה שלB12 ולבדוק רמות המוגלובין כמדד נוסף למצב תזונתי .
אין מזון המונע ממש ספיגת סוכר.
יש מזונות המאטים את ספיגת הסוכר במעי ועלייתו בדם:
סיבים תזונתיים כמו סיבים של חילבה, שיבולת שועל וכן קטניות יכולים להשפיע על האטת קצב עליית הסוכר.
מזונות המכילים עמילנים המתפרקים לאט כמו אורז בסמטי, שעורה, שיפון, כוסמין וקינואה גורמים לעליה איטית יותר של הסוכר.
כמו כן שילוב של מעט שומן כמו שמן, טחינה, אבוקדו , אגוזים עם מזון המכיל עמילן או סוכר יכול להאט את תהליך העיכול ולכן לגרום סוכר לעלות לאט יותר בדם.
גם לקינמון יש השפעה כזו. מומלץ להוסיך 1 כפית קנמון טחון בעקר בסמוך לארוחה עשירה בפחמימות ודגנים.
מספר הנחיות כלליות
. מנות קטנות - מזון בעל נפח קטן ויבש כמו צנימים וקרקרים
העדפה של פחמימות כמו לחם, תפוא , אורז - עיכול קצר יותר
הפרדה בין שתיה ואכילה - לצורך הטקנת הנפח והלחץ בקיבה. להמתין בין אכילה עד השתייה כחצי שעה
מזון ניטרלי מבחינת טעם וריח: עדיף מוגש קר פחות מדגיש את הטעמים והריחות, חמום במיקרוגל יוצר פחות ריח בישול
נתן להיעזר בגינגר - חליטה וקירור, סוכריות גינגר, משקה גינגר אייל או מי טוניק- מקלים על הבחילות
במקרה שאין אפשרות לאוכל כלל להקפיד על שתייה עד שיפור המצב
מזו רפואי כמו בעל טעם ניירלי כמו אוסמוליט או נוטרן יכולים לסייע. לקרר היטיב ללגום לגימות קטנות ולפזר את השתייה במשך היום
למצוץ קרח. הדבר גורם לחוסר תחושה מסויימת שעוזרת לאכול מעט.
במקרה של מצב חמור ביותר מומלץ לפנות לדיאטנית לצורך קבלת יעוץ פרטני
בהצלחה
ויטמינים ינתנו בהמלצת רופא במקרה של חוסרים שנמצאו בבדיקות כמו ברזל B12 וויטמין D נמוכים.
במקרה של חסר בתפריט לדוגמא אנשים שאינם צורכים מוצרי חלב גם אז אין בעיה בהשלמה שתנתן על ידי דיאטנית /רופא בהתאם לתזונה
במצבים כללים כמו בזמן טיפולים חשוב ומומלץ להתיעץ ולדווח לרופא לגבי ויטמינים או תוספים אחרים
יש ויטמינים שאינם מומלצים במצבים מסוימים ואחרים מומלצים מאוד.כלומר ההמלצה אינה כללית ולא תלויה בצורך ובמצב של כל אדם ואדם.
מצטערת על תהשובה המאוחרת
חלבון צמחי טוב הוא חלבון מסויה. קיימים בשוק תכשירים שונים המבוססים עליו.
מרבית התכשירים הם בטעם מתוק.
קיימת גישה שבה מומללץ להפריד בארוחה בין חלבונים לפחמימות. זו אינה הגשיה של התזונה המערבית, אך בהחלט אין התוויה מתנגדת לכך. מה שחשוב שארוחה אחת תכיל פחמימות והשנייה חלבונים כדי שסך התפריט היומי יהיה מאוזן.
הימנעות מקטניות לא ידועה לי וההיפך. קטניות כמו עדשים, שעועית, אפונה, גרגרי חומוס הם מהמזונות בעלי הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר. קטניות מכילות סיבים תזונתיים התורמים לאיזון סוכר וכולסטרול, כמעט ואינן מכילות שומן, כושר השבעה רב, מקור לחלבון צמחי וכן מקור מצויין לברזל סידן מגנזיום ומינרלים אחרים.
קטניות מומלץ מאוד. לאנשים הסובלים מבעיות במערכת עיכול או עברו ניתוח במערכת העיכול יש קושי לעכלם ואז יקבלו המלצות פרטניות בהתאם.
זהו בהחלט מצב חדש ושונה הדורש יעוץ לגבי ההתמדדות איתו. לשם כך יש מסגרת של טיפול בית בו גם האחות וגם הדיאטנית תתנה את ההנחיות, ההמלצות לגבי הטיפול המיטבי עבורו בבית. הדיטאנית תקבע מה תכשיר ההזנה המתאים מה הכמות הנדרשת וצורת המתן המתאימה. ככל בהחלט אפשר לתת את ההזנה באופן בו חלק מהזמן הוא יהיה חופשי מההזנה ומהמכשור שלה. יש פרונות מתאימים לכל מצב כולל טיולים , נסיעות וכדומה.
יש לפנות לרופא משפחה ולבקש את הקישור עם טיפול בית.
מכייון שמדובר על אנמיה שהיא בעיה רפואית ולא רק על חוסר תזונתי. חשוב להתייעץ לגבי כך עם הרופא ולבדוק מה מקור האנמיה. הוא ימליץ גם על המינון המתאים.
פלורידקס הינו תכשיר מצויין אך לא מספיק לתקן חוסר של ברזל שמתבטא כבר באנמיה
הידע המצוי על הפטריה הוא באינטרנט. המקור שלו הם חברות/אנשים העוסקים במכירתה והפצתה לכן יש להתייחס אל הידע בספקנות.
למזונות מקומיים יש שימוש רב שנים ברפואה המסורתית שאיננו מזלזלים בו, אך כרגע לגבי הפטריה איננו יודעים או מכירים עובדות על פעילותה ויעילותה
לגבי התוספים אין הוכחה מספקת לגבי יעילותם בסרטן ערמונית. התוצאות שנצפו במעבדה ובבעלי חיים לא הוכחו חד משמעית במחקרים קליניים בבני אדם.
אנו מדברים על תזונה מונעת- אילו כללים בסיסים בתזונה בריאה.
הקפדה על שתייה מספקת מומלץ לשלב תה , תה צמחים ואף קפה בנוסף למים
אכילת ירקות במגוון צבעים בדגש על אדומים (ליקופן) בכל אופן הכנה
צריכה מתונה של פירות העונה
אכילה של דגנים מלאים כמו לחם מלא אורז, כוסמת, קינואה, גריסים ועוד כמקור לפחמימות. צריכתם במנות קטנות במשך היום
שימוש בשמן זית לבישול אפיה ותיבול
אכילה של קטניות כמו עדשים, שעועית, גרגרי חומוס כתחליף למנת בשר - רצוי 2-3 בשבוע
שילוב של מוצרי סויה כמו טופו אדממה ופולי סויה בתפריט כמקור לחלבון
צריכה מתונה של מוצרי חלב רזים בלבד
העדפה של מקורות בשר רזים כמו עוף ודגים
פעילות גופנית כמו הליכה
והרבה שקט נפשי ושמחה