דף מידע זה מתאר את התרופה בריגטיניב*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
מהי התרופה וכיצד היא פועלת?
בריגטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה), המעכבת את פעולתו של האנזים (סוג של חלבון) טירוזין קינאז, המעודד את חלוקת התאים הסרטניים וצמיחת הגידול. עיכוב פעולת האנזים הנ"ל מעכבת את צמיחת הגידול הסרטני, מבלי לפגוע בתאים בריאים מסביב לגידול. בריגטיניב פועלת ספציפית כנגד גידולים המבטאים פגם (מוטציה) בגן המכונה ALK (anaplastic lymphoma kinase). לכן, גידול סרטני המבטא מוטציה בגן ALK יתאים לטיפול על ידי בריגטיניב.
אופן נטילת התרופה
בריגטיניב ניתנת בצורת טבליה, אחת ליום, עם או ללא הארוחה. יש לבלוע את הטבליה במלואה, ואין לרסק, ללעוס או לחצות אותה. במידה ושכחת ליטול טבליה או הקאת סמוך למועד נטילת הטבליה, אין ליטול מנה נוספת ויש להקפיד ליטול את המנה הבאה בזמן.
בזמן הטיפול בתרופה יש להימנע מצריכת אשכוליות או מיץ אשכוליות.
על נשים בגיל הפוריות להימנע מכניסה להריון בזמן הטיפול בתרופה לאור סיכון של פגיעה בעובר.
רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
בריגטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC עם מוטציה ב-ALK בהתוויות מסויימות.
תופעות לוואי אפשריות
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
בחילות ו/או הקאות
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
- המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
- נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
- נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
- היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.
תשישות ועייפות
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.
כאבי ראש
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
אנמיה
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הם עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
ירידה בתאבון
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט.
שלשולים
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
עצירות
ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. אם אלו לא עוזרים- ניתן להשתמש בתרופות משלשלות. התרופות ניתנות לרכישה בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. יש לעדכן את הרופא לגבי עצירות שאינה חולפת מעבר ל-2-3 ימים.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.
רמות סוכר גבוהות בדם (היפרגליקמיה)
אתה עלול לסבול מהיפרגליקמיה (עליה של רמות הסוכר בדם) במהלך נטילת התרופה. תהיה במעקב אחר רמות הסוכר בדמך במהלך הטיפול בתרופה. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה מפתח אחד או יותר מהתסמינים הבאים: צמא מוגבר, תכיפות מוגברת במתן השתן, רעב מוגבר, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז, ריח פירותי מהנשימה או עייפות.
תופעות לוואי נפוצות פחות
שינויים בעור
פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות אפשריות בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
עצות להקלה על פריחות וגירודים בעור:
- הקפידי לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים.
- מרחי קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה והתייעצי עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
- דווחי לרופא על כל פריחה שמופיעה בעורך, מאחר וזו עלולה להיות תגובה לתרופה. אין לטפל בה בתכשירים המיועדים לאקנה.
כאבי בטן
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
שינויים בריאות / פניאומוניטיס
התרופה עלולה לגרום לפניאוממניטיס (דלקת ריאות) או להצטלקות של רקמת הריאה. בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום. במידה ומופיעים אצלך תסמינים הכוללים בין היתר קוצר או קשיי נשימה, שיעול או חום, או החמרה בתסמינים אלו – יש לדווח לצוות המטפל באופן מידיי.
שינויים בכפות הידיים והרגליים
הטיפול עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. אצל חלק מהאנשים לא יחול שיפור, והתסמינים יישארו לצמיתות. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
יתר לחץ דם
תופעה זו מתרחשת לרוב בשבועות הראשונים עם תחילת הטיפול. לחץ הדם שלך ייבדק לאחר שבועיים של טיפול ולאחר מכן מדי חודש, כל עוד תיטול את התרופה. במקרים בהם לא ניתן להוריד את לחץ הדם, הטיפול התרופתי יופסק.
האטה בקצב פעימות הלב – ברדיקרדיה
השימוש בתרופה עלול לגרום להאטה בקצב פעימות הלב. הצוות המטפל בך יבדוק את קצב הלב ולחץ הדם לאורך הטיפול. דווח מיד לרופא אם אתה חש בשינוי בקצב פעימות הלב, סחרחורות או התעלפויות.
שינויים בראייה ובעיניים
הטיפול בתרופה יכול לגרום לראייה מטושטשת, צריבה, גרד, יובש ואף דלקת המתבטא באדמומיות וכאבים. ניתן להיעזר בטיפות עיניים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בתופעות אלו.
רמות גבוהות של האנזים קריאטין פוספוקינאז
בריגטיניב עלולה לגרום לעליה ברמות האנזיםCPK (קריאטינין פוספוקינאז) בדם. רמות האנזים ייבדקו במהלך הטיפול באמצעות בדיקות דם. במידה ואתה חש בכאבי שרירים, חולשה או רגישות בשרירים, יש לדווח לצוות הרפואי.
עלייה באנזימי הלבלב - הפרעות הורמונליות (בעיות בפעילות בלוטות יותרת המוח, התריס, האדרנל והלבלב)
התרופה עלולה לעורר תגובות חיסוניות המשפיעות על פעילות בלוטות יותרת המוח, התריס, האדרנל והלבלב. אלה יכולות לגרום לדלקות ולהשפיע על הייצור של הורמונים מסויימים. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות דם למעקב אחר רמות ההורמונים בגופך.
חשוב שתדווח לצוות הרפואי אם אתה חש באחד מהתסמינים הבאים: כאבי ראש, בחילות, הקאות, עייפות קיצונית, חולשה, שינויים בזכרון ובריכוז, עליה במשקל, סחרחורות, תחושת קור תמידית, שינויי מצב רוח והתנהגות (לרבות עצבנות, בלבול וירידה בחשק המיני), תיאבון או צמא מוגברים או מתן שתן מוגבר מהרגיל.
מידע חשוב נוסף
- תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
- תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
- הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
- פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
- מניעת הריון: מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת בריגטיניב, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
- אמצעי מניעה: הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק ו/או שאינו הורמונלי. יש להשתמש באמצעי מניעה אלו בזמן השימוש בתרופה ולאחריה – נשים במהלך 4 חודשים שלאחר סיום הטיפול, וגברים במהלך 3 חודשים שלאחר סיום הטיפול.
- הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ובשבוע שלאחר סיום הטיפול, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
- אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות.