פמידרונט - Pamidronate (ארדיה® - ®Aredia)

ייעוץ מקצועי: ד"ר אלה עברון

פורסם ב: 1.4.2015

דף מידע זה מתאר את התרופה פמידרונט, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.

*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

פמידרונט  היא תרופה מקבוצת התרופות המכונות ביספוספונטים הניתנות בסוגים שונים של מחלות סרטן הפוגעות בעצמות (למשל סרטן שניוני בעצמות). תרופה זו עשויה לסייע בחיזוק העצמות שנפגעות עקב מחלת הסרטן.

שני סוגי תאים אחראים על התחדשותן והתחזקותן של עצמות הגוף: אוסטאוקלסטים (Osteoclasts) האחראים על הרס עצם ישנה, ואוסטאובלסטים (Osteoblasts) האחראים על בנייתה של עצם חדשה. גידולים סרטניים שונים, הפוגעים בעצמות הגוף, מוציאים מאיזון את פעילותם של תאים אלה, וגורמים לכך שכמות רבה של עצם נהרסת אך אינה מתחדשת, מצב הגורם לכאב, להיחלשות עצמות ולעיתים מביא לשבירתן. מתן פמידרונט מסייעת להחזיר תאים אלו לפעילות תקינה, להפחית כאבים ולסייע בחיזוק העצמות.

תרופה זו יכולה להינתן גם על מנת להוריד רמות גבוהות של סידן בדם (היפרקלצמיה) -תופעה הנגרמת עקב שחרור מוגבר של סידן מהעצם הפגועה לזרם הדם, ומלווה בתסמינים הכוללים בחילות והקאות, עייפות, עצבנות ובלבול.

כיצד ניתנת התרופה?

התרופה ניתנת בעירוי לווריד באמצעות צינור דק וגמיש בשם קנולה (Cannula) המוחדר לווריד בזרוע או דרך צנתר מרכזי. טיפול זה, לרוב ניתן במסגרת אשפוז יום אחת ל 4-3 שבועות למשך 90 דקות ויותר.

משך הטיפול בתרופה

אם התרופה ניתנת על מנת להפחית כאב ולחיזוק העצם, היא תינתן לך כל עוד היא משפיעה עליך. להורדת רמת הסידן בדם, יש לתת את התרופה באופן חד-פעמי. במקרה זה, התרופה יכולה להינתן במספר עירויים במשך 4-2 ימים.

תופעות לוואי אפשריות

החמרה בכאב

לעיתים הכאב בעצם הנגועה עלול להחמיר לזמן קצר עם תחילת הטיפול בתרופה. הרופא המטפל יכול לסייע במתן משככי כאבים.

תסמינים דמויי שפעת

תסמינים אילו כוללים: חום גבוה, צמרמורות, כאבים בשרירים ובמפרקים. ניתן לשלוט בהם באמצעות שימוש במשככי כאבים קלים.

תופעות לוואי שכיחות פחות

תחושת נימול בשפתיים או בלשון

תחושת נימול בשפתיים או בלשון היא תופעה נדירה ולרוב זמנית העלולה להופיע במידה ורמות הסידן בדם יורדות מתחת לרמה התקינה (היפוקלצמיה).

במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר רמות הסידן והמינרלים האחרים בדם לרבות אשלגן, זרחן ומגנזיום. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.

בחילות והקאות

תופעות הניתנות לטיפול תרופתי יעיל, אך חלק מהתרופות עלולות לגרום לעצירות. אם אתה חווה בחילות והקאות - דווח לרופא המטפל בך.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

עייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן ככל הניתן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

שינוי בתפקוד הכליות

השימוש בתרופה עלול להשפיע על תפקוד הכליות ולגרום לתופעות לוואי מתונות. במרבית המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. במהלך הטיפול בתרופה תפקודי הכליות ייבדקו באופן קבוע באמצעות בדיקות דם.

נמנום או סחרחורות

ייתכן שתסבול מתופעות של נמנום או סחרחורת. דווח על כך לרופא המטפל.

הפרעות במערכת העיכול -כאבי בטן, עצירות או שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעות של שלשול או עצירות ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.

כאבים במקום מתן העירוי או כאבים בוורידים

יידע לצוות המטפל על קיומם של תופעות אלו.

שינויים במצב הרוח

ייתכן שתחוש שינויים במצב הרוח לרבות חרדה ועצבנות במהלך הטיפול בתרופה.

שינויים בלחץ הדם

לחץ הדם שלך עלול לעלות או לרדת במהלך הטיפול בתרופה, ועל כן תיבדק באופן קבוע כדי לעקוב אחר תופעה זו ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופת מתאים.

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה, המתבטאת בעייפות ובקוצר-נשימה. ניתן לאבחן אנמיה באמצעות בדיקות דם.

קשיים בהירדמות

אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.

אדמומיות וכאב בעיניים

ניתן לטפל בתופעות אלו באמצעות שימוש בטיפות עיניים. פנה לרופא המטפל שלך.

כאבי ראש

בתופעה זה ניתן לטפל ביעילות באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך. יש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים במהלך הטיפול בתרופה.

אובדן תיאבון

בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון ו/או שינויים בטעמי המזון. נסה להוסיף תבלינים ועשבי תיבול בכדי להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה השתמש בסכו"ם מפלסטיק. 

מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן

בעיות בלסת -  אוסטאונקרוזיס (Osteonecrosis)

אוסטאונקרוזיס של עצם הלסת (הרס עצם הלסת) היא תופעת לוואי נדירה של השימוש בפמידרונט. התסמינים של תופעה זו יכולים לכלול כאבים ונפיחות, חניכיים אדומות, שיניים רופפות, חוסר תחושה או תחושה של כבדות בלסת.

הסיכון לתופעה זו גובר אם אתה סובל ממחלות חניכיים, בעיות הנובעות משיניים תותבות או עקב טיפולי שיניים, כגון עקירת שן. בטרם תחל את הטיפול בתרופה תתבקש לעבור בדיקה מקיפה אצל רופא השיניים שלך.

במהלך השימוש בתרופה יש להקפיד על צחצוח שיניים באופן קבוע וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים. הקפד לעדכן את רופא השיניים שלך כי אתה מטופל בתרופה.

מידע חשוב נוסף

יש לדווח לרופא המטפל בך עוד לפני הטיפול על תוספי מזון/תרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, אותם אתה נוטל.

אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל

מניעת הריון - יש להימנע מהריון בזמן הטיפול ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום). מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

אנשי קשר בשעת חרום: אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות.

ייעוץ מקצועי:

ד"ר אלה עברון, מנהלת יחידת סרטן השד, המכון האונקולוגי, אסף הרופא.

המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.

רוצים להישאר מעודכנים?
הרשמו לניוזלטר שלנו