בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן שד

מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד

ייעוץ מקצועי: פרופ' תניר אלוייס

פורסם ב: 31.12.2024

בדיקת ממוגרפיה

בדיקת ממוגרפיה דיגיטלית נחשבת לבדיקת הסקר המקובלת והטובה ביותר לגילוי של מוקדם של סרטן שד. הבדיקה מיועדת לנשים ללא תסמינים כלשהם, ומטרתה לגלות גידול סרטני בשד בשלביו המוקדמים, כאשר מתפתחים שינויים ממאירים התחלתיים בשד, כגון גושים קטנים או הסתיידויות, שעדיין אינם ניתנים למישוש. גילוי המחלה בשלבים המוקדמים תורם משמעותית להעלאת סיכויי הריפוי ולהפחתת התמותה מהמחלה.

לקריאת מידע מורחב על בדיקת ממוגרפיה.

בדיקת אולטרה-סאונד  

בדיקת אולטרה-סאונד Ultrasound – US)) היא בדיקה על-קולית של השד המשתמשת בגלי קול כדי להדגים על צג את רקמות השד. לאחר שמורחים את האזור בג'ל מיוחד, מועבר מתמר קטן המייצר גלי קול מעל האזור הנבדק. מחשב מיוחד ממיר את התהודה ומאפשר יצירה של תמונת המבנה הפנימי של השד. באמצעות הבדיקה אפשר להבחין בין גוש מוצק ובין כיס המכיל נוזל (ציסטה). אפשר להשתמש בבדיקה זאת גם לביצוע ביופסיה מכוונת בשד, על ידי שאיבת הנוזל או התאים מהגוש שאובחן, בעזרת מחט מיוחדת.

הוספת בדיקת האולטרה-סאונד כבדיקה משלימה לבדיקת הממוגרפיה, עשויה לשפר את יכולת הגילוי המוקדם של סרטן השד, במיוחד כאשר מרקם השד צפוף. בכל מקרה, לאחר ביצוע בדיקת הממוגרפיה, הרדיולוג/ית והרופא/ה המטפל/ת יחליטו על הצורך בבדיקות אבחון משלימות, כגון US ,MRI ו/או ביופסיה.

שימוש באולטרה-סאונד ייעשה במקרים הבאים:

  • כהשלמה לבדיקת ממוגרפיה בנשים הנמצאות בסיכון ושמבנה השד שלהן צפוף.
  • לאפיון ממצאים שנראו בבדיקת ממוגרפיה.
  • לבדיקת גוש שניתן למישוש, כאשר בדיקת הממוגרפיה תקינה. 
  • לנשים צעירות, מגיל 30, נשים בהיריון ונשים מניקות, שאובחן אצלן גוש בשד (בחלק מהנשים תושלם הבדיקה באמצעות ממוגרפיה, על פי המלצות הרופאים).
  • לסיוע בתהליך נטילת ביופסיה מגוש בשד.

לסיכום, בדיקת אולטרה-סאונד של השד אינה משמשת בדיקת סריקה לגילוי מוקדם של סרטן השד, אלא בדיקה משלימה.

סריקת תהודה מגנטית - MRI  

בדיקת MRI Magnetic Resonance Imaging)) משמשת בדיקה משלימה לבדיקת ממוגרפיה בנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד, ולעיתים להערכת היקף מחלה לנשים שאובחן אצלן סרטן שד או לבירור של ממצאים.

בדיקת דימות זו נעשית באמצעות מגנט, ללא קרינת רנטגן. הנבדקת שוכבת על הבטן כשהשד נמצא במתקן מיוחד התומך בו. לצורך הבדיקה מזריקים חומר ניגוד לווריד (גדוליניום), המשמש להדגמה של כלי הדם. ההנחה היא שבגידול סרטני מצויים יותר כלי דם, ולכן הם "ייצבעו" באופן בולט בחומר הניגוד בהשוואה לרקמת שד בריאה, וכך יהיה ניתן לזהות אותם.

בדיקתMRI  פעם בשנה נמצאת בסל הבריאות לנשים שהן נשאיות מוטציה בגנים BRCA1 ו-BRCA2 וגנים נוספים המעלים את הסיכון לחלות בסרטן שד (כגון PTEN, P53, PALB2, CDH1, ATM , 2 CHEK STK11,), לנשים שהן בסיכון של 20% או יותר לחלות בסרטן השד במשך חייהן, ולנשים שלהן קרובת משפחה נשאית, שהן בעצמן טרם ביצעו בדיקות גנטיות. התנאים המדויקים מפורטים בחוזר משרד הבריאות מ-2017.

בדיקת MRI מצטיינת ברגישות גבוהה ביותר לגילוי סרטן שד פולשני, אך לעיתים קיימת רגישות יתר של הבדיקה , כלומר ייתכנו מקרים שבהם הבדיקה תראה בשד אזורים צבועים שאינם גידול. במקרים אלו ייתכן צורך בבירור נוסף, כולל אפשרות לבצע ביופסיות בהנחיית MRI, כדי לשלול את קיומו של גידול סרטני בשד.

ייעוץ מקצועי:

פרופ' תניר אלוייס, מנהלת מערך השד, מנהלת המחלקה לכירורגית שד, מרכז רפואי הדסה עין כרם

רוצים להישאר מעודכנים?
הרשמו לניוזלטר שלנו